Appingedam/Delfzijl

In 't Grunnegs Toentje van Sanne Meijer

Heb je wel eens gehoord van de Oldambtster Witte? Deze mooie droogboon bestaat al héél lang en maakt deel uit van de traditionele nieuwjaarsstamppot die in Groningen wordt gegeten. Helaas zijn deze boontjes een beetje uit de mode geraakt – en ze zijn niet de enige. De afgelopen honderd jaar zijn veel oude, lokale groenterassen vergeten of zelfs verdwenen. Ook in Groningen. Eeuwig zonde natuurlijk, want deze groentes horen tot ons (bio)cultureel erfgoed. Ze vertellen ons van alles over de geschiedenis van Groningen.

Daarom heeft Sanne Meijer (historica, auteur en ondernemer) uit Roodeschool begin 2023 een deel van haar moestuin als ‘Grunnegs Toentje’ ingericht. Ze ging hier 10 Groninger groenterassen telen en deed verslag op haar website en via sociale media.

Sanne werkt aan allerlei projecten rondom de Groninger geschiedenis, erfgoed en cultuur, maar tijdens deze lezing vertelt ze over haar zoektocht naar de zaden en over de kwekers. Daarnaast duikt ze de geschiedenis in: wat zijn de verhalen achter deze groenterassen? Waarom zijn ze zo belangrijk voor ons (bio)culturele erfgoed? Uiteraard deelt ze haar ervaringen over het zaaien, het groeiproces en de smaak van de oogst. Tot slot deelt ze leuke, verrassende recepten en manieren waarop je de oogst kunt preserveren.

Wellicht een inspiratie om komend seizoen zelf een Groninger gewas te telen. Of je nou een balkon of grote tuin hebt: samen onttrekken we lokale rassen als de Oldambtster Widde aan de vergetelheid en maken we deze weer populair!

Aanvang 20.00 uur in het ASWA gebouw aan de Burg. Klauckelaan 16, Appingedam