Appingedam/Delfzijl

Nieuwsbrieven/Nieuwsflits

Hier vindt u het laatste nieuws van onze afdeling.

Van de voorzitter.

Na een lange periode waarin bij ons Groei en Bloei leden Corona het ritme bepaalde eindelijk, zo op het oog, weer een normale Convo met een normaal jaargebeuren. Maar er is wel het nodige aan de hand en veranderend voor onze afdeling.

Om te beginnen de locatie, niet meer het door ons vertrouwde gebeuren in Pass Partout, maar nu de ASWA locatie in Appingedam. Gelukkig beschikbaar. Personeelsgebrek dwong Pass Partout om daar de bakens te verzetten. Het adres vindt u in deze Convo.

Probleem 1 opgelost, kun je zeggen. Probleem 2, de bemensing het bestuur, ik ga er hier niet zoveel over zeggen, U krijgt nog een apart schrijven hier over, zonder een bestuur geen vereniging en de nood is aan de man. Wij zijn erg benieuwd naar de reacties en hopen dat de vereniging leden heeft die in dit geval de schouders er onder willen zetten.

Probleem 3 is de nasleep van de Corona perikelen. Corona is nog steeds onder ons aanwezig, zoals ik nu ook inmiddels aan den lijve ervaren heb en ik heel blij was met de boosters die ik had gehad. Want pittig was het. Wij hebben gemiddeld een wat ouder publiek en daar leven nog steeds angsten, zoals musea en concertzalen ook nog steeds merken. Avonden worden minder bezocht.

Als je daarbij bedenkt dat wij inmiddels in heel dure tijden leven en “overbodige” abonnementen daarin als eerste sneuvelen lopen de ledenaantallen van Groei en Bloei alleen maar terug.

Zo deze treurigheid moest er eerst uit voordat het verhaal verder gaat. U hebt mij vaak horen spreken over de sneeuwklokjes, de verrassing die zich voordoet wanneer je half december ergens wat blad opruimt en zie daar ze komen eraan. Zo kunnen wij ook kijken, er is veel blad gevallen, van de bomen afgeschud, maar dat wil niet zeggen dat er geen vervolg is. Mooie avonden met prachtige beelden, bloeiende tuinclubs met enthousiaste tuineigenaren, bloemschikavonden en middagen en een voltallig bestuur.

In deze tijd met veel aandacht voor het klimaat en de natuur, een natuurlijker manier van leven, Programma’s als Binnenste Buiten en Vroege Vogels zijn nog nooit zo populair geweest. Met een batterij op de fiets beleef meer natuur dan in een vliegtuig vol kerosine. Dat zou toch veel mensen moeten aanspreken.

Ik wens ons een goed seizoen waarvan het programma in deze Convo is terug te vinden.

Beste leden

Onze eerst lezing is op donderdag 13 oktober a.s.

Spreker  is Wicher Huisman

Locatie: Aswa gebouw Burgemeester Klauckelaan 16, 9902 KZ Appingedam

De lezing en beamerpresentatie gaat over:

Bijzondere planten geschikt voor onze tuinen

In de lezing vertelt Wiecher Huisman over zijn dromen om karakteristieke planten van de gematigde streken in zijn projecten te gebruiken.Hij neemt ons mee naar allerhande landschappen waar planten en vooral bomen zich in hun natuurlijke omgeving tonen. Die beelden roepen dromen op om de sfeer van die landschappen om te zetten in sfeervolle, natuurlijke, onderhoudsvriendelijke en exclusieve tuinen. In de ontwerpen zult u niet snel het standaard assortiment vinden, zoals u dat aantreft bij tuincentra en andere plantenleveranciers.Wiecher maakt ons er graag van bewust dat er andere, fraaiere soorten zijn met vaak veel betere eigenschappen.We zien de bomen en planten toegepast met oog voor allerhande details van de plant. Dat wordt zichtbaar in een aantal projecten van de hand van Wiecher en aan de ontwikkeling van de plant in het arboretum ‘Arcadië’. Om de juiste sfeer te kunnen creëren gebruikt hij graag een grote diversiteit aan planten en als het kan al in een redelijk uitgegroeide vorm. Dat betekent een zoektocht bij een groot aantal kwekers in binnen- en buitenland. Bloeiende Rhododendrons en Azalea’s in het voorjaar, zoet geurende rozen in de zomer, verstilling aan het water, kleurenpracht in de herfst, rijp op de grassen in de winter, de tuinen stralen ieder seizoen een andere sfeer uit, die past bij de tijd van het jaar.Maar wel: met natuurlijke vormen en in een rustieke sfeer. Het is belangrijk dat in de tuinen alle seizoenen optimaal tot hun recht komen. Net zoals in de natuur.

In het Arboretum Arcadie in Gasselte, Wiechers eigen tuin, kunt u dit ook met eigen ogen waarnemen.

Voor mogelijkheden tot bezoek kijk op www.wiecherhuisman.nl/arcadie.

Donderdag 17 november

Spreker Martin Knol

Aanvang 19.45 uur in het Aswa Gebouw

Lezing en beamerpresentatie.

Matin is tuinontwerper en legt tuinen aan en doet aan onderhoud

Iedereen weet/ervaart dat tuinieren gezond is en je stemming positief kan beïnvloeden.

De laatste jaren is daar ook steeds meer bewijs voor. In je eigen tuin kun je dat zelf organiseren, ieder kan een tuin maken waar hij/zij gelukkig van wordt. Maar wat zijn nu die ontwerponderdelen die het maken dat we gelukkig worden? Geldt dat voor ieder mens?  Is dat per individu verschillend? Hier ga ik leuke voorbeelden van laten zien.

Bloemschikken

Na een lastige periode gaat er weer een bloemschikcursus van start. De continuiteit een beetje verdwenen nadat Janneke Biemond stopte als cursusleidster. In Jacquelien van Eck hebben we nu een kundig en enthousiaste vervanger  gevonden. Zij werkt een beetje op dezelfde manier als Janneke, wat betreft het omschrijven van de opdracht, het te gebruiken bloemwerk en andere benodigdheden. Ook wordt na afloop het stuk besproken en aangegeven hoe het bloemwerk thuis met andere accesoires is aan te passen.

Op woensdag 5 oktober was de eerste les. maar het mogelijk je op te geven voor de lessen in 2023.

De andere lessen zijn gepland op 15 februari, 15 maart en 19 april 2023.De kosten van de lessen bedragen dan € 30 voor leden. Niet-leden betalen €40.  Deze bedragen zijn inclusief koffie/thee, deze hoeven dus niet meer apart te worden afgerekend.

Aanvang is 19.30 in zaal 6 van het ASWA-gebouw in Appingedam

Voor opgave mail naar: