Appingedam/Delfzijl

Van de voorzitter,

Om maar met de deur in huis te vallen, dit zou mijn laatste bijdrage zijn aan de vereniging na 10 jaar voorzitterschap. Helaas, de nieuwe voorzitter is niet gevonden. Gelukkig wel een nieuw bestuurslid in de persoon van Jacqueline Bras. De vereniging kan blijven bestaan en heb besloten mee te gaan en ben dus herkiesbaar. Er liggen nog zo veel uitdagingen en kansen voor onze vereniging waar ik oprecht nog veel zin aan heb om er samen met mijn enthousiaste bestuurscollega’s iets van te maken.

Groei en Bloei maakt landelijk en ook plaatselijk moeilijke tijden door. Het ledenaantal daalt. Na bijna 3 Corona jaren en steeds duurder wordende abonnementen is dat ook geen wonder. Jammer maar voorstelbaar.

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen, wij hebben een leuke en goed bereikbare nieuwe locatie waar wij steeds hartelijk worden ontvangen. Wij zien steeds meer niet Groei en Bloei leden op onze avonden, een schone taak voor ons allen om hen ook lid te maken. De Groei en Bloei zaken, natuur, omgeving en beleving staan als nooit tevoren in de belangstelling. In dat opzicht zijn wij helemaal bij de tijd. Ook financieel staan wij er gelukkig goed voor en kunnen wij een stootje hebben.

Ik hoop velen van U op de komende nog volgende avonden te ontmoeten met nog een aantal leuke lezingen en activiteiten dit seizoen en ook volgend seizoen na de zomervakantie met een programma waar wij nu druk mee aan de slag gaan.
Koos Dijksterhuis.

Nieuw bestuurs lid
Ik ben Jacqueline Bras, 52 jaar en in het dagelijks leven adviseer en ondersteun ik zelfstandig ondernemers op administratief en fiscaal gebied vanuit mijn administratiekantoor.
In 2019 ben ik samen met man Ed en ruwharige teckel Tommes vanuit Rivierenland neergestreken in Het Hogeland, in Eppenhuizen. Daar zijn we vrijwel direct gestart met de aanleg van onze tuin, inmiddels een bezoektuin en aangesloten bij Groei&Bloei Appingedam/Delfzijl.
Tuinieren is uiteraard een grote passie, maar ik ben ook graag bezig met interieur. In ons huis, maar ook voor mijn kaswinkel/ webshop met woon- en tuinartikelen in botanische sfeer.
Verder houd ik van koken (Frans, Italiaans), lezen, van een stevige wandeling door het Groningse land, van vilten, breien, borduren en van simpelweg genieten van ons fijne plekje hier.
Binnen Groei&Bloei zal ik mij voornamelijk gaan bezighouden met de website en promotionele activiteiten. Ik kijk er naar uit om de leden van onze afdeling te ontmoeten en ideeën uit te gaan werken!

Spreker: Marijke Akerboom.

Marijke Akkerboom , van Drachtplanten kwekerij Ninabel uit Boerakker, verteld deze avond over dieren die je in je tuin leven en hoe je je tuin diervriendelijker  kunt maken. Een tuin heb je om lekker in te zitten , om te tuinieren en om te genieten van alle planten en bloemen om je heen. Je tuin is echter ook een leef plek voor vele kleine dieren, zo als insecten, egels en vogels. Veel van deze dieren hebben het moeilijk tegenwoordig.

Kwekerij Ninabel is gespecialiseerd in het kweken van drachtplanten. Dit kunnen inheemse planten zijn, maar ook niet- inheemse planten, of cultivars van inheemse planten. Drachtplanten zijn planten die stuifmeel en nectar leveren aan insecten.
Door je tuin anders in te richten en te kiezen voor bepaalde planten en struiken kun je het een beetje makkelijker voor hen maken en tegelijkertijd genieten van al het leven om je heen.

Agenda ALV

Agenda ledenvergadering op dinsdag 21 februari 2023

Aanvang: 19.30 Aswa gebouw Burgemeester Klauckelaan 16,

 9902 KZ, Appingedam Zaal 18  Spreker: Marijke Akkerboom

1. Opening door de voorzitter.
2 . Ingekomen stukken en mededelingen.
3. Jaarverslag secretaris
4. Jaarverslag penningmeester.
5. Verslag kascommissie.
       - Benoeming nieuwe kaskommissie.
6. Bestuur: aftredend: Koos Dijksterhuis, herkiesbaar
7. Nieuw bestuurslid: Jacqueline Bras
8. Rondvraag
9. Sluiting

Jaarverslag 2022 van het secretariaat Groei & Bloei. Afd. Appingedam /Delfzijl e. o.

Het bestuur

Voorzitter                                      Koos Dijksterhuis
Secretaris                                       Rika Zuidveld
Penningmeester                             Tineke Ellen
Coördinator bloemschikken           Lidy Smit
Website   en  Ledenadministratie   Lidy Smit
Lid                                                  Jacqueline Bras       

                                                            
Onze activiteiten  zagen er als volgt uit:
Veel lezingen konden niet doorgaan wegens corona maatregelen.
-22 maart: Nienke Plantinga Avontuurlijk tuinieren
-14 april: Paasworkshop  door Linda Eising
-14 mei: Stekjes markt bij Geert Kruize in Uithuizermeeden
-13 oktober: Wieger Huisman Waar ik graag mee werk
-1 november: Herfst Workshop door Linda Eising 
-17 november2023   Martin Knol
-24 januari: Els van Kooten tuinieren in een veranderend klimaat

Ledenaantal
Op1 januari  2022 was het ledenaantal  156 leden en op p 1 januari 2023 was het ledenaantal  134 leden . Helaas een terugloop  van 22 leden.

Verslag Tuinclub1 Floresco

Onze tuinclub  van Groei & Bloei telt 17 leden, allemaal dames.
We beginnen in maart de maken wij onze jaarprogramma voor het seizoen 2023. Het bezoeken van de tuinen begint  vaak in april dan bezoeken we een voorjaarstuin met bloeiende bollen We eindigen in september met een tuin met bijv. siergrassen. Elke maandgaan we 1 keer op stap op de woensdagmiddag, In de zomermaanden plannen we 2 keer per maand een tuinuitje vanwege de bloeitijd van de planten en bloemen.
Met een gezamenlijk etentje sluiten  we het tuinseizoen af
Mocht er belangstelling zijn voor deelname aan onze tuinclub neem dan contact op met Rika Zuidveld
Tel.0596-566359  jwjzuidveld@kpnmail.nl

Verslag Tuinclub II, Het Toenpad.
Onze tuinclub bestaat op dit moment uit 17 leden. Een mooi aantal!
Na twee jaar pauzestand kon het programma dat in 2020 al was opgesteld eindelijk van start gaan.
In de zomermaanden gaan we een aantal keren s ’avonds op pad. We starten de reeks bij een van de leden thuis en de tuincommissie maakt daar het programma voor het komende seizoen bekend.
In het najaar komen we nog één keer bijeen om na te genieten van het afgelopen tuinjaar. Dan wordt er ook een nieuwe commissie voor het maken van het programma van het volgende jaar samengesteld.
In 2022 stonden er tien tuinen op het op de lijst, gemiddeld 2 per maand. Sommige tuinen hadden we al eerder bezocht, in een andere periode, andere tuinen bekeken we voor het eerst.

Lidy Smit

Verslag stekjesmarkt 2022

De plantjes markt 2022  was geen groot succes .De opbrengst viel tegen. Dat kwam ook door een andere locatie ( Uithuizermeeden) Maar  door  leden, die wel planten/plantjes/pollen/zaailingen/struikjes hadden gebracht was het toch wel een gezellige dag.
Veel dank aan de brengers, de kijkers, de kopers die hun steentje hebben bijgedragen .Dank aan de heer Kruize voor het gebruik van zijn terrein.

Open Tuinen Estafette weekend
Op 11 en 12 juni 2022. Werden de opentuinen weekend gehouden, ook de open tuinen hadden veel last van de corona , maar bij onze afd. was er dit  jaar gelukkig wel weer veel animo.
 De tuineigenaren hebben dan ook weer genoten van de grote belangstelling voor hun tuin. De mensen kwamen ook weer over al vandaan  Er waren ook een paar nieuwe tuinen bij en daar waren we dan ook erg blij mee.
We mogen dan ook terugkijken op een zeer geslaagd weekend.
Alle deelnemers hartelijk bedankt voor het openstellen van jullie tuin, ook namens het bestuur en hopelijk tot volgend jaar.

Voorjaarsworkshop o.l.v. Linda Eising
Op maandag 13 maart a.s. organiseert onze afdeling weer een workshop o.l.v. Linda Eising. Vorig jaar hebben we een mooie paasworkshop gehad, nu is het een voorjaarworkshop waarbij Linda ons zal inspireren . 
Zoals gewoonlijk neemt Linda alles mee, van gereedschap tot ondergrond en bloemen. De kosten bedragen € 32.50 voor leden; niet-leden betalen €35.00. Aanvang is 19.30 in zaal 6 van Het ASWA-gebouw in Appingedam, Burg. Klauckelaan 16.

Bloemschikken o.l.v. Jacquelien van Eck
Tijdens de coronaperiode was het lastig de cursus doorgang te laten vinden, dus zijn we extra blij dat we in november 2022 weer van start konden gaan.
De volgende lessen zijn op 15 februari, 15 maart en 19 april. Tijdens de lessen maakt Jacquelien het voorbeeldstuk nog een keer, maar nu met andere materialen en geeft uitleg over de gebruikte technieken. Aan het einde van de avond geeft Jacquelien stylingtips voor een mooie presentatie van het geheel waardoor we naar huis gaan vol nieuwe ideeën over hoe het ook kan.
De lessen worden gegeven in het ASWA-gebouw, afwisselen in zaal 18 en zaal 6.

 

Terugblik op de lezing van Els van Kooten op 24 januari.

Mv. van Kooten komt oorspronkelijk uit Hilversum en heeft na haar opleiding 15 jaar Bij Krijn Spaan gewerkt, een gerenommeerde kweker uit Kortenhoef.
Daarna ontstond de behoefte zelf een kwekerij te starten en sinds 2007 is zij de trotse eigenaar van Kwekerij de Elzenhof.
Heester en bomen zorgen voor structuur in de tuin en geven een mooi winterbeeld. In het voorjaar zijn bijzondere bollen narcissen en tulpen een aanwinst voor de tuin.
Oplossingsgericht inrichten van de tuin: verhoogde bakken op die plekken waar de tuin te nat is, een boom planten zodat veel water kan worden opgezogen, boorgaten of een wadi aanleggen ook drainage kan tot de mogelijkheden behoren. Een regenton vangt ook veel water op en kan bij droogte weer gebruikt worden voor het begieten van planten. Regenwater is minder koud dan kraanwater .
Bij droogte geeft groen schaduw en een verzameling potten bij elkaar gezet maakt een vochtiger microklimaat. Planten die zon en droogte verdragen hebben meestal gris blad, voelen viltig aan of zijn behaard.
Er is voldoende keuze in planten die droog en nat verdragen of het beter doen in juist droge dan wel natte situaties.  Zij geeft graag advies, vanuit haar ervaring opgedaan in het onderhoud van tuinen in al deze diverse omstandigheden. 

Volgende lezingen zijn:

Dinsdag 21 maart Brian Kabbes  kweker uit Suameer (Fr)
Dinsdag 18 april Piet Boersma uit Emmeloord