Appingedam/Delfzijl

Van de voorzitter...

Midden in de zomer, de maand augustus. Straks 5 en 6 augustus de Open Tuin Estafette bij onze afdeling van Appingedam en Delfzijl. Raar hoe je daar in zekere zin naar toe leeft en hoopt dat de tuin nog een beetje toonbaar is. Best al wel laat in het seizoen. Een aantal planten hebben hun seizoen al gehad, de voorjaarsbollen uiteraard, maar ook de rozen hebben wij afscheid van moeten nemen, althans de meeste. Sommige laten alleen nog wat bessen na die met Kerst weer heel gewild zijn. De bessen van de ballerina’s (Amelancier) zijn inmiddels allemaal in de magen van de merels verdwenen. Misschien hebben ze meegeholpen aan de vele nesten die onze tuin dit jaar herbergde.

Het kan niet anders of vergelijkingen met je eigen bestaan dringen zich op in een leven met en in een tuin. De felle kleuren van de voorjaarsbollen en het prille en verwachtingsvolle van een nieuw jaar zijn verdwenen. De dahlia’s misschien, maar die moeten straks de tuin weer uit en zijn eigenlijk niet anders dan kleurrijke gasten in een verder steeds sober wordende omgeving. Sommige mensen hebben moeite met de herfst en zijn verkleuringen. Het herinnert hen misschien te veel aan hun eigen bestaan. Jammer, want juist in de herfst kun je gaan oogsten. Genieten van de opbrengsten van al die producten in siertuin en moestuin. Producten, en dat vergeten wij wel eens, die puur bescherming zijn voor het voortbestaan van de soort. Maar die ook ons in leven houden, want zonder voedsel komt ook aan het menselijk bestaan een einde. Zuinig op zijn dus.

Veel mensen zijn, zo lees je in veel tijdschriften, op zoek naar zingeving in deze tijd. Wij als tuinliefhebbers zouden daar minder moeite mee moeten hebben. De natuur geeft immers het goede voorbeeld. Het is allemaal veel eenvoudiger en tegelijk veel ingenieuzer dan je denk. Miljarden jaren van ontwikkeling hebben dit al voor ons uitgedacht en voorbereid en geven ons het voorbeeld. Wij hoeven alleen maar goed te kijken en in ons op te nemen. Gewoon het leven van een tuinliefhebber. En als………. straks ergens half november bij het opruimen van een hoop bladeren de eerste sneeuwklokjes alweer zichtbaar zijn, ja dan, wat is er dan nog moeilijk aan? Tot straks misschien bij de Tuinestafette en de andere berichten zijn verderop in deze nieuwsbrief te lezen.

Koos Dijksterhuis

Open Tuinen Estafette regio Appingedam/ Delfzijl e.o.

Aanstaand weekend is het dan zo ver voor de afdeling Appingedam/ Delfzijl, het Open Tuinenweekend! Tussen 10.00 en 17.00 uur stellen maar liefst negentien deelnemers hun tuin open voor bezoek. De regenbuien hebben de tuinen lekker opgefrist en een flinke boost gegeven, de zomerbloeiers staan er prachtig bij, zeker de moeite dus om er op uit te trekken dit weekend!

Nog even alle tuinen op een rij:

Angelika van Til, Pieter IJbemastraat 26 in Appingedam; Sfeervolle voor- en achtertuin in cottagestijl met verrassende (zit)hoekjes, een vijver, veel planten en een kleine pluktuin met dahlia's en éénjarigen.


Ida Zweep, Pieter IJbemastraat 36 in Appingedam; Verborgen verrassende stadstuin met o.m. leuke doorkijkjes en gezellige zithoekjes, vakken met rozen, een vijver met waterval, verschillende kleuren boomlelies met prachtige bloemen en heerlijke geur.


Anne-Miek Kaspers en Maarten Burggraaff, Gerichtsweg 2 in Eenum; Ruime tuin op eeuwenoude wierde met schaduw- en zonneborders, vijvers, bomen, een prieel en een rassen/bamboeheuvel. Beelden van Maarten Burggraaff. www.steenbeelden.nl 


Jacqueline Bras, Eppenhuizerweg 5 in Eppenhuizen; Sfeervolle en levendige tuin met bij- en vlinderrijke plantenborders, éénjarigen, kruidentuin en fruitbomen. In de kas diverse Mediterrane planten en verkoop van woon- en tuinartikelen in botanische sfeer. www.bricabras.nl 


Rika Zuidveld, Hoekmeersterweg 10A in Garrelsweer; Een ruime tuin met vaste plantenborders en rozen rondom het huis, een prieel met rozen en blauweregen, kleine groententuin en hoogstamfruitbomen. Zicht op de molen en natuurgebied 'Hoeksmeer'. Niet open op 5 augustus!


Addie Johnson, Stadsweg 120 in Garrelsweer; De scheiding tussen Groninger slingertuin met monumentale bomen, bloemenborders met vaste planten en een oude tuinmuur uit 1874.


Jannie van der Veer, De Rippert 20 in Holwierde; Cottageachtige liefhebberstuin met een veelheid aan plantencombinaties, samen met rozen en clematissen, een vijver, een kas en een moestuintje.


Nico en Jeanne Berg, Hemerterweg 2 in Lellens; Groninger slingertuin met ronde heesterperken, vaste plantenborders, schelpenpad, boomgaard met oude fruitrassen, vlonderterras en pronktuin.


J. Kempenaar, Tuinbouwstraat 2 in Loppersum; Een aan alle kanten omsloten achtertuin met ruime terrassen, gazon, gevarieerde beplanting, vruchtbomen en klein fruit.


Borgterrein Ewsum, Oosterburen 1 in Middelstum; Gevarieerde tuin op een historische plek met een oude fruitmuur met muurkas en een historische kas. Veel aandacht voor bijzondere soorten fruit en groente. In de zomer een explosie aan bloemen. www.opewsum.nl


Kwekerij en Kijktuin Aan de Dijk, Dijkweg 99 in Oudeschip; Smalle paadjes leiden je langs een dijk met grassen, vaste planten, bamboebosje en stobbentuin met schaduwplanten en varens. www.kwekerijaandedijk.nl 


Heidy Lambeek, Mijlemanlaan 4 in Uithuizen; De 'Mijlemantuin' is een betrekkelijk nieuwe tuin omzoomd met haagbeuk. Grote groepen bij- en vlinderrijke beplanting met siergrassen. Uitzicht over de landerijen. www.facebook.com/ Mijlemantuin


Koos en Elly Dijksterhuis, Oudedijksterweg 23 in Uithuizermeeden; Ontwerp van tuinarchitecte Trinie Plas met als uitgangspunt de Ganzenvoet, waarbij drie zichtlijnen vanuit het huis de tuin in gaan. Hagen zijn een belangrijk onderdeel van de tuin. Moestuin op moderne leest geschoeid.


H.J. Zuidhof, Volkstuin, Damlaan tuin 61A in Uitwierde; Prachtige bloementuin, gecombineerd met groentetuin. Kruisvorm betegeld. In de tuin een blokhutschuur met luifel/terras en wilde bloementuin.


Klaas en Johanna Steenbergen, Hoofdweg 44 in 't Waar; Natuurlijk tuin met borders, stinzentuin, boomgaard, moestuin, vijvers, bos singen en kas. Leefgebiedjes voor solitaire bijen, vogels en vlinders.


Renzo en Ina Niehof, G. Boelmanweg 41 in Wagenborgen; Tuin bestaande uit verschillende kleurrijke, besloten tuinkamers met voornamelijk strak geknipte buxus in ronde vormen. Japanse tuin met schaduwterras, vijver met windes en een aantal tuinkamers op kleur. Grote collectie niet alledaagse vaste planten. www.buxushof.nl


Henk en Geesje Velt, Tolhek 3A in Wagenborgen; Parkachtige tuin met slingerpaden, rotsplanten, verschillende sedums en varens. Prieel met rozen, veel groenblijvende planten, blokhut met luifel.


Het Woldpark, AEweg 14A in Woldendorp; Parktuin met schelpen- en bospaden, vijvers, hoogteverschillen, buiten spel, terrassen, tuinkassen, moestuin, borders, perken, fruitstruiken en - bomen, bijzondere bomen, pergola, berceau en tuinhuisjes.


Bert de Jong, Tolweg 4 in Zeerijp; Beeldentuin Eenumermaar met kleurrijke borders, hoogstamboomgaard, mooie doorkijkjes en expositie van 12 kunstenaars. Ook is er een theeschenkerij en een winkel met curiosa. www.eenumermaar.nl 

Plant van de maand; Begonia grandis Sparkle and Shine

We hebben Jan Dijkstra van Kwekerij Aan de Dijk in Oudeschip bereid gevonden om iedere maand een bijzondere, vergeten, noemenswaardige of simpelweg mooie plant in 'the picture' te zetten. We bijten de spits af met de Begonia.

 

'Bij de plant van de maand denk je misschien niet direct aan een Begonia, deze plant heeft toch wel een wat oubollig imago. Een plant die bij oma in de vensterbank stond of als 1-jarige in een net rijtje naast bontgekleurd perkgoed in de tuin.

Maar de laatste jaren komen er steeds meer winterharde Begonia die zeker een plaats in de tuin verdienen. Nu is winterhard de afgelopen jaren geen probleem, maar wel is het verstandig om de planten met een laagje blad af te dekken in de winter.
De begonia die ik nu extra onder de aandacht wil brengen is Begonia grandis ‘Sparkle and Shine’.
Deze Begonia heeft donkergroen blad, met kleine zilverkleurige vlekjes op het blad. De onderkant van het blad is bietrood en de bloemen zijn helderwit. Alles bij elkaar een fraai geheel. De plant wordt 50 cm hoog en staat graag in de schaduw/ halfschaduw.

Ook is  het een mooie potplant (kuipplant) op het terras of in een kaal hoekje in de schaduw
De plant is gemakkelijk te vermeerderen door middel van broedbolletjes die zich in de oksel van het blad bevinden.' 

 

Jan Dijkstra

Tuinclubs

Onze tuinclubs bezoeken vrijwel maandelijks één of twee tuinen in Groningen. Deze keer een uitje van tuinclub Het Toenpad, zij hebben onlangs de tuin van Arie en Gea Jonkers bezocht. Deze tuin is even buiten Siddeburen te vinden, aan de Eideweg 46. Van het vroege voorjaar tot laat in de herfst bloeien bijzondere vaste planten en siergrassen hier weelderig.

Centraal in de prachtige voortuin met groot gazon ligt een amfibieën vijver. Verder zijn er verrassende planten(combinaties) en mooie doorkijkjes. Verschillende pas aangeplante bomen en knotwilgen maken het geheel compleet.

Beide tuinclubs bezoeken met regelmaat bijzondere tuinen. Floresco op middagen, Het Toenpad veelal in de avonduren. Nieuwe leden zijn altijd welkom! Neem bij interesse contact op via info(at)appingedam.groei.nl voor meer informatie!

De maandelijkse nieuwsbrief wordt verstuurd naar leden van Groei&Bloei in de regio Appingedam/ Delfzijl, maar ook naar tuinliefhebbers en geïnteresseerden die geen lid zijn. Je aanmelden voor de nieuwsbrief kan heel eenvoudig via de button op onze website www.appingedam.groei.nl , afmelden via de link onderaan deze nieuwsbrief.

Via onze Facebookpagina delen we o.m. activiteiten en open dagen van kwekerijen en tuinen in de regio.