Appingedam/Delfzijl

Martin Knol is maatschappelijk bevlogen ....

Martin Knol is maatschappelijk bevlogen en maakt naast tuinontwerpen voor particulieren ook graag ontwerpen voor scholen, maatschappelijke organisaties en op het publieke terrein.


Omgevingspsychologie en wetenschappelijke onderbouwing staan aan de basis van zijn ontwerpen.

Zijn stelling is dat een versteende omgeving veel rommel aantrekt, het onderlinge contact tussen mensen verloren doet gaan en er geen respect meer is voor de omgeving. De oplossing is dan de omgeving op te knappen door te vergroenen. Dit stopt de vernielingen en de investering verdient zichzelf terug.
Het Isala ziekenhuis in Zwolle is een groen ziekenhuis, een groene omgeving laat het ziekteverzuim dalen.
Een ander voorbeeld waarbij verschillende behoeftes konden worden gecombineerd betreft een zorginstelling omringd door scholen. Daar werd de tuin zo ingericht dat na schooltijd de bewoners van de zorginstelling gebruik konden maken van de tuin, en overdag de kinderen van de omringende scholen.
Revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren heeft een heel bijzonder project gerealiseerd naar een ontwerp van Martin. Hier is een parcours ingericht met 50 verschillende uitdagingen voor de patiƫnt om zijn mobiliteit te oefenen.

Aan het eind van zijn lezing noemt Martin een aantal redenen om te investeren in een groene omgeving:
-in een werkomgeving zorgt groen voor stressreductie, daling van het ziekte verzuim en een stijgende arbeidsproductiviteit.
- in een schoolomgeving zorgt groen voor socialer gedrag, verzuimreductie en vermindering van ADD/ADHD gedrag.
-groene woonomgeving geeft stressreductie, sociale interactie en waardevermeerdering van het onroerend goed