Appingedam/Delfzijl

Terugblik Wieger Huisman donderdag 13 oktober: Lezing: planten waar ik graag mee werk.

Wieger Huisman begint zijn lezing met het laten zien van een wereldkaart, ingedeeld in temperatuurzones.  De groene gebieden laten de  gematigde omstandigheden qua temperatuur zien. Planten zijn geschikt voor gematigde streken als zij duurzaam in goede omstandigheden kunnen overleven.

Voor zijn tuinontwerpen gebruikt Wieger bomen en planten uit alle gematigde zones van de wereld. De bomen diehij, bij de aanleg van een tuin gebruikt worden zijn al mooi volgroeid en geven de tuin daardoor karakter. Hij laat hier veel fraaie voorbeelden van zien.
Hij legt uit dat in het regenwoud de natuur de planten zelf rangschikt, en hoe je daar in je eigen tuin gebruik van kunt maken en in navolging van de natuur een tuin ontwerpt.
Andere tips: geef de plant de grondverzorging waarbij de plant het beste gedijt. Gebruik wit blad/bloem voor donkere hoeken. En plaats rood tussen jezelf en de zon. Voor onderhoudsarme heesters neem geen snelgroeiende, die moeten te vaak gesnoeid.
In de Uithof, de botanische tuin in Utrecht, zijn veel voorbeelden van de ze denk/werkwijze te zien, zoals ook de het eigen arboretum van Wieger in Gasselte. 

Over  Perovskia komen we te weten dat deze inheems is in de steppen van Centraal Azië, daardoor grote temperatuurverschillen en droogte verdraagt, maar verrot in de winter bij “natte voeten”. Nothofagus heeft geen lange levensduur.
Een mooi berk is Betula ermanii ‘Grayswood Hill’; Perscicaria is bestand tegen de worteldruk van berken. Fargesia woekert niet.
Prunus serrulata ‘Branklyn’ heeft mooi afschilferende bast.
Rhododendron yakushimanum verdraagt meer de klei en de Rhododendron ‘Gowenianum’ bloeit prachtig, maar kan in de winter erg lelijk zij,  daarom wat verdekt planten.
Alnus subcordata ‘Oberon’ bloeit in de herfst, Magnolia denudata bloeit hier in november, in China is dan de periode  van hitte voorbij.
Magnolia campbellii bloeit in mei/juni; Magnolia sieboldii ‘Çolossus’ geurt.
Holodiscus discolor var. ariifolius, pluimspirea, wordt in tien jaar slechts twee meter hoog, de bloeiperiode is juni – augustus. Deze plant is zeer winterhard. Het blad geurt.
Ook de Deutzia pulchra blijft klein, 2 meter na tien jaar. Ook Philadelphus coulteri en Philadelphus ‘Yellow Cab’ zijn de moeite waard.
Aesculus mutabilis of bolkastanje hoeft niet gesnoeid, krijgen een doorsnede van 3 meter.
Mooie hortensia’s : Hydrangea macrophylla ‘Altona’; H. aspera Bellevue; H. paniculata  Dharuma hoeft niet gesnoeid: H. paniculata ‘Sundae Fraise’ verkleurt tijdens de bloei van wit naar roze.

Andere bomen die genoemd moeten worden volgens dhr. Huisman zijn:
Malus ‘Indian Summer’ een geurende dieproze bloeiende sierappel
Malus sieboldii: De bloemkleur is rozewit en de bloeitijd is van ca. mei. De bladeren zijn glimmend groen. Met opvallende geeloranje vruchten.
Malus gloriosa ‘Echtermeyer’: sierappel met dunne afhangende takken. In mei bloeit hij prachtig met een waas van roodpaarse bloemen. Dit kleurenspektakel herhaalt zich in de herfst wanneer de paarsrode sierappeltjes verschijnen.
Sasafras albidum: een boom is met een mooie bladvorm en een prachtig gegroefde stam, hoogte 5 meter.
Chionanthus virginicus of sneeuwvlokkenboom. De hoogte na 10 jaar is 150 cm. De bloemkleur is wit. De bloeiperiode is mei – juni. Deze plant is zeer winterhard