23 januari 2018 Lezing Jasper Helmantel

En weer was de zaal bijna te klein zoals zo vaak deze periode. Velen waren afgekomen op een bekende naam Jasper Helmantel. Een ontwapenende inleider die met zijn ‘ontdekking’ van de ‘wilde’ natuur zijn levenswerk heeft gemaakt en daar heel succesvol in is geworden.

Door grote opdrachtgevers als provincies en gemeentes mag hij Nederland een stukje natuurlijker maken.

Frappant vond ik om te horen hoe niet gecultiveerde planten voorzichtig omspringen met hun voortplanting. Niet meer dan 20 % van hun opbrengst laten zij in eerste opzet los, de kans dat het niet goed gaat is levensgroot en dan heb je nog wat over om je voortbestaan verder te garanderen. Wijze les ook voor het leven van de mens zou ik denken. Wie bewaart heeft nog wat over.

Het doet je stil staan bij hoe geraffineerd onze natuur is ingericht en hoe weinig wij daar nog van weten.

Jasper speelt daar met zijn werk op in en maakt ons daar deelgenoot van.

Een leerzame avond waarbij ik dan altijd vol plannen voor thuis vertrek maar waar de werkelijkheid thuis vaak toch wat weerbarstiger is.

10 mei 2018 stekjes- en plantjesmarkt

We hebben  een prima plantjesmarkt achter de rug.

Veel aangeleverde planten/plantjes/pollen/zaailingen/struikjes : bij elkaar zomaar 1000 stuks, hiervoor veel dank en we kunnen merken dat het leeft onder de leden! Veel mensen dragen op deze manier hun steentje bij om de vereniging tot bloei te laten zijn. Het resultaat mag er dan ook  zijn!

We konden het zelf nauwelijks geloven, maar de verdiensten zijn €  800,-- En dat in een paar uur tijd. Als bestuur zijn we er trots op dat we dit resultaat hebben kunnen waarmaken, maar alleen dankzij alle leden en mensen uit de regio die het de moeite waard vonden om eens te gaan kijken bij dat Groei en Bloei festijn.

Veel dank aan de brengers, de kijkers, de kopers en de koffiedrinkers. Want ook die tafel hoort er echt bij!

Anneke Duijnisveld

25 en 26 mei 2018 Opentuinen

In het weekend van de open tuinen was het mooi weer, we hebben weer genoten van de vele bezoekers die onze tuinen hebben bezocht. Op zaterdag was het iets minder druk dan op zondag, maar totaal waren er op zaterdag ongeveer 40 tot 50 bezoekers en op zondag 50 tot 100 bezoekers.

Er waren bezoekers uit Drenthe, Friesland, Noord-Holland, zij waren enthousiast over de Open Tuinen Estafette in de provincie Groningen. (wat ook in andere provincies steeds meer gestalte krijgt)

Ook de nieuwe tuinen die dit jaar mee deden waren zeer tevreden met het aantal bezoekers die zij in hun tuin mochten ontvangen.

We mogen dan ook terug kijken op een geslaagd weekend.

Alle deelnemers heel hartelijk bedankt voor het openstellen van jullie tuin, ook namens het bestuur en hopelijk tot het volgende jaar.

Het opentuinen weekend is in 2019 op 6 en 7 juli

Rika Zuidveld

Volkstuin: late groeiers en bloeiers
De Styrax een vergeten of…