Diversen

13 mei 2017 stekjesmarkt

Een jaarlijks terugkerende activiteit van onze vereniging is de stekjesmarkt. Wanneer het tuinjaar nog vroeg is vult de schuur bij Anneke en Arnold zich met bijna 1000 planten (ja wij hebben ze zo ongeveer geteld!). Dit dankzij een aantal heel gulle inbrengers. Planten groot en klein, met soms prachtige solitaire exemplaren.

De vrijdag voor de zaterdag van verkoop is het bestuur druk doende alles zo fraai mogelijk voor de verkoop neer te zetten. Altijd voortreffelijk geholpen door Arnold  die de schuur altijd al mooi schoon gemaakt heeft.
Voor het bestuur ook een oefening in het kennen van de planten, gelukkig met kenner Lidy in ons midden.

Al op tijd  zijn wij de bewuste zaterdag aanwezig om de laatste voorbereidingen te treffen. Al voor de openingstijd staan de belangstellenden te wachten en zouden al o zo graag de schuur in willen. Hier kennen wij echter geen pardon want voor iedereen moeten er gelijke kansen zijn. Al vroeg is het dan druk en gaan er veel planten naar buiten. Ook de koffietafel met het eigen gemaakte appelgebak en de cake is druk bezet. Heel gezellig allemaal met veel gesprekken over bloemen en planten.
Na 12 uur wordt het rustiger en dan is er ook vaker de gelegenheid voor een koopje. Sales heet dat tegenwoordig geloof ik. Het leukst zijn de jonge mensen die net beginnen, vaak met nog weinig kennis maar wel met veel enthousiasme. Voor weinig geld kunnen zij een heel leuke start maken. Het bestuur is blij met de bereidheid van Anneke en Arnold voor het beschikbaar stellen van de schuur en de opbrengst van de markt dit jaar boven de 600 euro is een welkome aanvulling van de kas.
Tot volgend jaar. Koos Dijksterhuis

Open Tuinen Estafette 2017

Het open tuinen weekend voor de afdeling Appingedam/Delfzijl was op 5 en 6 augustus 2017
Het landelijk opentuinen weekend was op 17 en 18 juni 2017

In het weekend van de open tuinen was het prachtig weer, we hebben dan ook genoten van de vele bezoekers die onze tuinen hebben bezocht. Op zaterdag  was het iets minder druk ongeveer 40 tot 50 bezoekers en op zondag 50 tot 100 bezoekers..
Er waren zelfs mensen uit Duitsland, Noord-Holland, Limburg, Drenthe, zij waren allemaal enthousiast  over de Open Tuinen Estafette in de provincie Groningen. (wat ook in andere provincies steeds meer gestalte krijgt)
We mogen dan ook terug kijken op een zeer geslaagd weekend.
Alle deelnemers hartelijk bedankt voor het openstellen van jullie tuin, ook namens het bestuur en hopelijk tot het volgende jaar.

In de Open Tuinen Gids werden de data en de beschrijving van alle deelnemende tuinen opgenomen. De Open Tuinen Gids werd eind april verspreid. Net als de 3 voorgaande jaren was deze gids de hele zomer te gebruiken. Op de site opentuinenestafettegroningen waren ze allemaal beschreven. 

Het schema voor het Open Tuin Estafette voor 2017 was als volgt:

27 en 28 mei 2017   Haren/Eelde
10 en 11 juni 2017   Hoogezand-Sappemeer en Veendam
17 en 18 juni 2017    Landelijk open tuinen weekend
8 en 9 juli  2017   Stadskanaal
22 en 23 juli 2017   Winschoten
5 en 6 augustus 2017   Appingedam/Delfzijl
19 en 20 augustus 2017          Groningen

11 april 2017 Rixt Langeveld van ‘De Korenbloem'

Lezing en beamerpresentatie: Rix Langeveld van ‘De Korenbloem’, natuurlijk tuinieren met kleur en beleving.

Als van jongs af aan voelde Rixt Langeveld zich aangetrokken tot de natuur. En als ze bij haar opa en oma logeerde hielp ze graag mee met tuinieren.
Ze heeft  dan ook heel bewust gekozen voor de opleiding voor aanleg en onderhoud.
De vrij toegankelijke stadstuin heeft ze aangelegd en heeft een oppervlakte van bijna 3,5 ha waarvan ruim 1 ha op het dak van de parkeergarage ligt. In de daktuin zijn 55.000 vaste planten in 200 soorten en 40.000 bollen geplant. De beplanting langs de rand van de daktuin heeft een meer natuurlijk karakter.
Meestal probeer Rixt om beplanting te gebruiken waar insecten en vlinders op af komen. Dan komen vanzelf de vogels. Verder probeer zij zoveel mogelijk materialen te hergebruiken in haar ontwerp. Stel dat er nog klinkertjes over zijn, dan kan ze die misschien goed gebruiken voor een muurtje.”
Door het creëren van bepaalde omstandigheden voelen planten en dieren zich thuis in een tuin.
Vogels zijn wat haar betreft onmisbaar in een natuurrijke tuin..

20 september 2017 bloemschik demonstratie Anja Koning

Demonstratie bloemsierkunst door Anja Koning, docent Terra Next.

Ik weet niet of U er ooit over gehoord had, ik niet, maar Anja Koning is docent aan de Ikonoboschool in Kyoto (Japan). In Nederland wordt deze school vertegenwoordigd door de Ikebana vereniging (letterlijk levende bloemen). Niet de kwaliteit van het bloemstuk is bepalend maar lijnenspel, ritme en kleuren. Zo is het bij Wikipedia te lezen. Met Ikebana haalt men de omgeving binnen, in relatie met buiten, de natuur.

Ik vond Anja’s Koning presentatie op dit punt het hoogtepunt van de avond. Geboeid heb ik zitten kijken hoe (zeer eenvoudige) bloemstukken ontstaan waarvan het inleidende verhaal belangrijker is dan het bloemstuk zelf. Hoe het bloemstuk uiteindelijk het verhaal verbeeldt en (spirituele) beelden oproept zoals die ook in de kunst van muziek en schilderijen voorkomen.

Dat Anja Koning ook naast dit onderdeel ook andere mooie arrangementen kon maken bleek ook die avond.

Gelukkig was de zaal goed gevuld in de (grote) opstelling, zodat het bestuur het gevoel kan hebben met Anja Koning als opening van het seizoen een goede keus te hebben gedaan. Mannen zijn er bij het bloemschikken nog steeds weinig, maar wij houden moed, de Ikebana cultuur bijvoorbeeld wordt al bijna 6oo jaar uitsluitend door mannen uitgeoefend.

24 oktober 2017 Harry Pierik tuinontwerper uit Zwolle

Lezing en beamerpresentatie door Harry Pierik tuinontwerper uit Zwolle

Ook deze keer moesten er weer stoelen worden bijgezet, zo groot was de belangstelling. En ook weer nieuwe gezichten deze keer! De inleider was er dan ook naar. Tuinontwerper Harry Pierik. Begonnen als onderwijzer in Zwolle, maar wel besmet met het tuinvirus, is hij nu voltijds bezig met tuinen en tuinontwerpen.

Opgegroeid aan de rand van het grootste kerkhof van Zwolle, heeft de liefde voor de natuur zich daar ontwikkeld. Van dat kerkhof heeft hij nu de uitbreiding op geweldige wijze mogen realiseren. Een onderzoek naar mensen die in de omgeving van een kerkhof zijn opgegroeid en hun liefde voor natuur en parken daarvan hebben overgehouden zou de moeite waard zijn. In Noord Europa zijn kerkhoven standaard parken, in Nederland is dat wel eens het geval. Het werd een avond vol ook stedelijke beelden van hoe in steden met groen kan worden gewerkt.
Amsterdam en Zwolle nemen daarin het voortouw. De beide plaatsen waar hij veel werkt. Vervolgens brachten wij de avond door op de 15 are van zijn eigen tuin. Een avontuur zoals hij zijn eigen tuin ervaart. Over de poëzie op deze avond heb ik al geschreven. Meegenomen van de avond, de borders opruimen in december, compost erover en dan wachten op de sneeuwklokjes. Ik kan niet wachten.

meer

 

 

 

16
Feb
STORMSCHADE
15
Feb
angela’s tuin tussenfase deel 2