Diversen

Terugblik open tuinen weekend 2013

Op zaterdag 6 en/of zondag 7 juli 2013 waren van 10.00 uur tot 17.00 uur bij Appingedam/Delfzijl en omgeving de volgende tuinen te bezoeken: 

Fam. Eggebeen, Kappershuttenweg 9, Hellum 

open: zaterdag 

Een tuin van 2.500 m²  met drie vijvers omgeven door een heidetuin. Overdekt terras met vlonders, muurkas, moestuin en een tuin met wilde planten.

Fam Vroege, Padje 3, Slochteren       

open: zaterdag en zondag

Een ruime tuin met wijds uitzicht, met een grote natuurlijke vijver, diverse borders en 3 etage terrassen

Fam Perdon, Meenteweg 88, Schildwolde   

open: zaterdag en zondag

De tuin is opgedeeld in verschillende soorten tuinen, een natuurlijke tuin met een boeren hoek,een Japanse tuin met bonsai en een Egyptische tuin waarin de RVS beelden staan. Het atelier ’t Juffertje staat in deze zelf ontworpen en ingerichte tuin die zeker de moeite waard is om te bekijken. Veel zitjes die de mogelijkheid bieden om te genieten van de 3 vijvers en een waterpartij , een prima leefgebied voor verschillende soorten libellen, vogels en andere insecten   

Renzo en Ina Niehof, G. Boelmaweg 41, Wagenborgen      

open: zondag

De voor- en achtertuin bestaan uit strak geknipte buxushagen met voornamelijk ronde vormen. De kleine achtertuinen bestaan uit een Japanse tuin met schaduwterras, vijvertuin, rotstuin en een bloementuin. Achter de plantenkas, waarin voornamelijk buxus, sempervivum worden gekweekt, bevindt zich de buxuskwekerij. Met verschillenden buxusvormen en figuren.  Er zijn  50 verschillende soorten buxus te zien  De koffie staat klaar. Iedereen is welkom. Voor meer info over de tuin en buxus: www.buxushof.nl 

Mevr. A. Krijgsman, Borgsweer 29, Borgsweer (Delfzijl)            

open: zaterdag en zondag

De tuin ligt rond een Oldamsterboerderij op een wierde, waarbij het hoogteverschil is opgevangen door muurtjes. De tuin is 1600 m². Verder boerderijtuin, vorm snoei, troggen, waterbrubbel en een hosta collectie van 70 soorten.                                  Ook verkoop van tuinplanten. Koffie staat klaar. 

Wil & Fred Bagnay, Afwateringskanaal 107, Farmsum      

open: zaterdag en zondag

De voortuin is aangelegd met buxus, een witte border aan de zijkant van het huis en in de achtertuin ziet u eerst een grote vijver, vaste plantenborders en diverse zitjes. Verder buxusvormen, fruittuintje, kas enz. De tuin is een ontwerp van zoon Emile en er is een expositie van zijn bloemenfotografie. U bent van harte welkom, de koffie staat klaar. 

Ida Zweep,  P. IJbemastraat 36, Appingedam       

open: zaterdag en zondag

De kleine kijk tuin. De voortuin is aangelegd met buxus en rozen. Aan de zijkant van het huis fruitbomen en vaste planten. De achtertuin is volgens eigen ontwerp aangelegd. Een nieuwe tuinhuis, kweekkas en kweektafel en de tuin en terras geheel opnieuw aangelegd met verschillende bloeiende planten waartussen verschillende beelden en schilderijen met afbeeldingen van boeddha’s zijn geplaatst. Koffie en thee worden gratis geschonken.

Fam. De Winter, Talmaweg 39, Uithuizen,   

open: zaterdag en zondag

Dit is een parkachtige tuin met een natuurlijke vijver, kleurrijke borders, een wal begroeit met bomen en heesters, pergola’s met klimplanten en rozen en kuipplanten. Tevens zijn er bijzondere bomen te zien zoals: Liriodendron, Liquidamber, Ginkgo en Metasequoia.

Familie Dijksterhuis, Oudedijksterweg 23, Uithuizermeeden.       

open: zaterdag en zondag

Het betreft hier een tuin van ongeveer 35 are. Het ontwerp van de tuin is ruim van opzet, er is in grote vlakken gedacht. Er zijn verschillende gedeelten gecreëerd met verschillende sferen.

Gekozen is voor een oud concept: de ganzenvoet; vanuit 1 punt 3 lijnen die uit elkaar waaieren. De borders zijn voor een groot deel verstopt achter hagen; om een goed zicht te hebben op deze borders moet men een ronde door de tuin maken. Gekozen is voor beplanting in grote groepen zodat het onderhoud beperkt is. Sinds kort maakt een gestileerde groentetuin ook deel uit van de tuin.

Fam. Muntinga, Langelandsterweg 83, Uithuizermeeden (Hefswal)    

open: zaterdag en zondag

Terrein van 30 are waarin een siertuin met vele aparte planten en struiken. Ook een vijver, een speelveld en een grote moestuin is vrij te bewandelen, 18 meter kweekkas en 9 meter glazen kas met speciale planten. Alles volledig biologisch. Vele potten met agapanthussen ruim 50 soorten. Ook verkoop van vele aparte soorten vaste planten en agapanthussen.

Dijkstra, Dijkweg 99, Oudeschip  “Siergrassen aan de Dijk”  

open: zaterdag

Voorbeeldtuin van 3000 m², bij een kwekerij van siergrassen. In de tuin staan meer dan 300 soorten siergrassen gecombineerd met vaste planten, heesters en varens. Ook is er gelegenheid om siergrassen, varens en vaste planten te kopen.

Fam. van Dam, Nieuwstad 9, Holwierde    

open: zondag

Parkachtige tuin van ± 1500 m² met een vijver, tuinhuisje en borders. De tuin heeft uitzicht over de landerijen en ligt aan het water.

Jannie v d Veer, de Rippert 20, Holwierde.    

open: zaterdag en zondag

Mijn cottage-achtige liefhebbers tuin bestaat uit een veelheid aan plantencombinaties, samen met rozen en clematissen. De tuin bestaat verder uit een vijver en mijn man zijn groentetuin.

Fam. Helmantel, Abt Emopad 2, Westeremden     

open: zaterdag

Rondom de middeleeuwse Weem (pastorieboerderij), waarin het museum van kunstschilder Henk Helmantel zich bevindt, ligt een parkachtige tuin met grote bomen, grasvelden en bloemenborders.

Bert de Jong ‘Beeldentuin’, Tolweg 4, Zeerijp       

open: zaterdagmiddag  en zondagmiddag 

De tuin is gelegen aan het water te midden van akkers vol graan, maïs en aardappelen. Strakke beukenhagen verdelen de 5000 m² grote tuin in meerdere kamers en markeren de zichtlijnen, die overgaan in mooie doorkijken op het Groninger land. In onze tuin vindt u: twee borders op kleur, één rood oranje geel en één in paars-, roze- en blauwtinten; buxus-rozentuin; jonge hoogstamboomgaard met oude fruitrassen, bloemen/grassenweide. In de tuin staan prachtige beelden, tussen de borders zie de website www.Eenumermaar.nl

Martin Boer & Lineke Puister, Lopsterweg 6, Zeerijp

open: zaterdag en zondag

Beukenhagen met grote fleurige borders en veel gras. De tuin heeft een informele en romantische sfeer, met veel rozen. Voor het huis is een buxustuin, verderin de tuin een prieel, een fontein en een berceau. In het voorjaar wordt de kas intensief gebruikt voor het zaaien en opkweken van planten. De overgebleven plantjes worden verkocht. Alles is ruim opgezet en de tuin is verdeeld in kamers.

Elly Buist-Heller, Halteweg 2, Middelstum. 

open: zaterdag en zondag 

Een boerderijtuin. Rond het gazon borders met vaste planten en heesters, verder een geel bordertje en een schaduwstrook op het noorden met o.a. hosta's.

Fam. J. Kempenaar, Tuinbouwstraat 2, Loppersum. 

open: zaterdag en zondag

De siertuin is in 2011 volledig opnieuw aangelegd met 2 verschillende terrassen en langs de zijkant en in het midden een grote vaste planten border die in 2012 is ingeplant en waarin in het voorjaar van 2013 nog wat wijzigingen zijn aangebracht in de beplanting. De tuin is ruim 150 m². De zijkant is deels afgesloten met betongaas en beplant met Hedera en een schutting met diverse klimplanten.

Anne-Miek Kaspers en Maarten Burggraaff 'Beeldentuin', Gerichtsweg 2, 9913 TC  Eenum

open: zaterdag en zondag 

De Gerichtshof is een beeldentuin rondom een woonboerderij en ligt op een eeuwenoude wierde tussen Oosterwijtwerd en Eenum. 
De boerderijtuin (8000 m²) heeft enkele royale grasvelden en veel kleurige borders.
Her en der zijn er enorme 'ramen' uitgespaard die uitzicht geven op de velden om de boerderij.
Verder vindt u er een grote vijver en een interessante bamboe- en grassenheuvel.
De tuin vormt de perfecte achtergrond voor de figuratieve beelden in natuursteen, baksteen en brons van beeldhouwer Maarten Burggraaff.
U bent hartelijk welkom. Voor meer informatie zie: www.steenbeeld.nl

Fam. Duijnisveld, Stadsweg 120, Garrelsweer  

open: zaterdag

Een oude tuinmuur is de scheiding tussen de formele tuin en een slingertuin, die in ere is hersteld, de tuin is 3500 m². De slingertuin, met twee monumentale bomen, is heel overzichtelijk. In de formele tuin is alles strak en recht, met veel symmetrie. Met als tegenstelling een buxusknoop en een golvende beukenhaag. In de boomgaard staan oude hoogstamfruitbomen met nieuw aangepote fruitbomen van oude Groninger fruitrassen. Uiteraard is er een hoekje voor aardappels en groente gecombineerd met dahlia's. Koffie/thee staat klaar.

Fam. Zuidveld, Hoeksmeersterweg 10a, Garrelsweer         

open: zaterdag

Een landschapstuin van 2200 m² met uitzicht op het natuurgebied Hoeksmeer. Verschillen borders, prieel, kleine groentetuin en hoogstamfruitbomen. De koffie/thee staat klaar.

meer
25
Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER
22
Mar
Beloond voor wachten op de zon