Activiteiten & Actueel

Verslag 2018 tuinclub 2, ’t Toenpad

Wij zijn de avondtuinclub van Groei en Bloei en hebben 24 leden, waaronder een tiental kerels. Afgelopen tuinjaar waren er gemiddeld 16 personen per tuinbezoek. We hebben 11 tuinen in onze regio bezocht, waarvan 2x2 tuinen op één avond. 3 mensen van ’t Toenpad maken ieder jaar een programma waar iedereen het mee eens is. Ieder jaar ook weer 3 andere leden van de club die zich inzetten om het steeds boeiend te houden. En ook steeds krijgen we nieuwe, nog niet bezochte, tuinen te zien. De openingsavond in Garrelsweer en de slotavond in 't kerkje van Borgsweer, maakten de tuinbezoeken compleet.

Verslag 2017 tuinclub 2, ’t Toenpad Appingedam/Delfzijl

Wij zijn de avondtuinclub van Groei en Bloei en hebben 24 leden, waaronder een tiental kerels. Het ledenaantal van 24 is vrij veel, wat direct inhoudt dat er een ledenstop is. Afgelopen tuinjaar waren er gemiddeld 16 personen per tuinbezoek.
We hebben 9 tuinen in onze regio bezocht, waarvan 2 tuinen op één avond en 1 tuin verder weg, in Drenthe. Aan de dagreis naar Friesland hebben 7 personen deelgenomen. Die dag zijn we naar De Jacobstuin in Jistrum en bij Brain Kabbes geweest. Daarbij de openingsavond in Roodeschool en de slotavond in Schildwolde, dan komt de teller op 12 keer dat we bij elkaar zijn geweest.
Altijd heel gezellig iedereen weer te zien en te ontmoeten in een tuinsetting. 

Verslag 2016 tuinclub 2, ’t Toenpad Appingedam/Delfzijl

Bij onze tuinclub zijn 24 leden van de G&B afdeling Delfzijl/Appingedam aangesloten. Eén lid staat op de wachtlijst. Gemiddeld aantal leden van de club dat meegaat op tuinbezoek is 15. Dit wordt door de gastheer/-vrouw van de ontvangende tuin vaak wel als een maximum gezien, vandaar de ledenstop.
Wij bezoeken de uitgezochte tuinen in de avonduren. Elk jaar wordt er een nieuwe commissie samengesteld, die het programma van het volgende seizoen gaat vormgeven.
In 2016 zijn we 9 x samen op stap geweest, van Usquert en Uithuizen tot aan Glimmen en Midlaren.
Samen met de afdeling en tuinclub I hebben we een dagtocht naar Bad Zwischenahn Park der Gärten bezocht.
Mocht er n.a.v. dit verslag belangstelling zijn voor deelname aan een van beide tuinclubs, neem dan contact op met het bestuur van de G&B afdeling Delfzijl/Appingedam. 

Verslag 2015 tuinclub 2, ’t Toenpad Appingedam/Delfzijl

Onze club bestaat momenteel uit 24 leden (wat tevens wel het maximum is).

We hebben een wachtlijst voor nieuwe leden.  

We bezochten in 2015 zeven tuinen.

We hadden een gezamenlijke startavond, bij een van de leden thuis en sloten het seizoen af met een gezellige middag in het kerkje van Borgsweer.

Verslag 2014 tuinclub 2, ’t Toenpad Appingedam/Delfzijl.

De eerste bijeenkomst was in april bij Marian Froma. Op deze avond hebben we tevens van de foto’s van Jaap Groeneveld genoten.

We hebben in 2014  9 tuinen bezocht, eigenlijk 10 tuinen met de tuin van Marian Froma als eerste.
Heel diverse tuinen zoals:
Stadstuinen, tuinen met een kwekerij met verkoop erbij, hele ruimtelijke tuinen met een grote vijver erin.
Vooral is er gekeken naar de zichtlijnen, naar beplanting, hoe de tuinen gesitueerd zijn. En er werd vooral ook geluisterd naar de eigenaar/ tuinier die met een mooi verhaal over het ontstaan van de tuin heel inspirerend kan zijn.

Het aantal leden tijdens de tuinbezoeken was gemiddeld zestien.

Er was begin augustus een dag programma naar 3 tuinen: ‘Tuinen op de Drentse Hooglanden’ . 15 leden namen hieraan deel.

De laatst bezochte  tuin was begin september bij Johanna Kloosterhuis in Sappemeer. Ook groot en ruimtelijk te noemen. Als afsluiting zijn we met elkaar gaan eten en voorafgaand een uurtje bowlen bij Passe Partout in Appingedam.

Verslag 2013 tuinclub 2, ’t Toenpad Appingedam/Delfzijl

We zijn in 2013 tien keer bij elkaar geweest vanaf april.

De eerste keer bij Greet en Kees Schipper en de laatste in oktober de afsluitingsavond bij Gasterij Smits in Midwolda.

We zijn een avondclub wat inhoudt dat er steeds één tuin per avond bezocht is.

En op een zaterdag is een tuin bezocht in Duitsland bij Ditzumer Hamrich een boerderijtuin van 4000 m2 .

’t Toenpad heeft 28 leden.

Dit houdt in dat we steeds met een  flinke groep aankwamen. Gemiddeld waren er 17 mensen aanwezig. De animo blijft om mooie tuinen te bezoeken. Het wordt wel lastiger om mensen te vinden die het willen organiseren.

Namens de commissie 2013 Jaap Groeneveld

Verslag 2012 tuinclub 2, ’t Toenpad Appingedam/Delfzijl.

De tuinclub heeft 28 leden die in dit jaar zeven keer  op pad zijn geweest  om  samen tuinen te bezoeken in de wijde omgeving. De gemiddelde opkomst is ongeveer 15 personen.

We zijn begin mei  gestart in Westeremden, de rotstuin van Rudolf en Tineke bloeit dan al volop en ook elders in de tuin  is het voorjaar begonnen. De kas met cactussen van Rudolf en daarna zijn uitleg over het verwerken van de appels  en druiven tot allerlei dranken nam zoveel  tijd, dat  na afloop de kaas en worst nog op tafel stonden. Een geslaagd begin van het seizoen.

We hebben het Arboretum bezocht in Eenrum, waar we  door een deskundige uitleg  kregen over de beplanting en het onderhoud van deze tuin. Er stonden nog veel Rododendrons  in bloei. Na afloop koffie met een heerlijke koek.

De tuin van de fam. Schipper  in Noordlaren  bezochten we  begin juni. Bijzonder mooie tuin, hoogte verschillen, een diep gelegen vijver. Soms ben je weleens jaloers op die makkelijk te bewerken grond in Drenthe. De regen kon ons niet weerhouden van een  rondwandeling door de grote tuin.

Juni eindigde met een bezoek aan de tuin van onze leden Ina en Renzo. De buxushaagjes  en gesnoeide vormen   waren flink gegroeid vergeleken met een aantal jaren geleden. De vijver  had een mooie begroeiing en het leukste was dat er interessante planten te koop waren. Men moest aangespoord worden om te vertrekken want ook de tuin van Grietje stond dezelfde avond op het programma. Vorig jaar kwamen we er eigenlijk (te) laat aan en het weer zat toen erg tegen, maar alleen al de herinnering aan de gezellige koffietafel met allerlei lekkers erbij, maakte dat we er graag dit jaar nogmaals op bezoek gingen. Dit keer konden we wel buiten zitten. Een geslaagde avond.

 Het volgende bezoek was aan de beeldentuin in Feerwerd.  In de tuin stonden verschillende beelden van  met name vrouwenfiguren, maar ook de vogelbeelden pasten goed in het landschap. De tuin ligt deels op de wierde en vanaf het terras kijk je naar beneden over het wijde Groninger land.  Het was een heerlijke avond om met een kopje koffie daar op het terras te zitten.

Het daguitstapje  op 14 juli ging naar het Bokkehûske  in Jubbenga. We waren enthousiast geworden door een verslag dat in het tijdschrift van Groei en Bloei  had gestaan en we werden niet teleurgesteld. Toch moeten we echt een keer terug ,want hier heeft een enorme hoosbui ons bezoek letterlijk in het water doen vallen. Daarna naar de Orchideeën hoeve en Vlindertuin in Luttelgeest . Een groot bedrijf met heel veel orchideeën. De vlinders die er vlogen waren net kleine schilderijtjes. En.. koi karpers voeren is natuurlijk ook leuk. Het was een klein gezelschap deze keer , misschien is een hele dag toch  te lang voor veel mensen.

In augustus bezochten we de tuin van Wim Bultena in Meeden. Een tuin, die eigenlijk te groot is om naast je werk in je eentje te onderhouden. De reuze balsemienen groeiden  her en der er  bovenuit, maar het enthousiasme van Wim voor zijn tuin  is aanstekelijk.

Eind augustus naar de Houtstek in Blijham. Een tuin die door hoge hagen verdeeld is in verschillende tuinkamers.  Vanuit de tuin een weidse blik over het land. Bij de vijver stond ook een ‘pipowagen’, waarin een expositie was van allerlei handwerk.

De laatste tuin was in Den Horn.  Tien jaar geleden was het slechts weiland, nu allerlei hoekjes in verschillende sferen. Bij de kas een vijvertje dat deels in en deels buiten de kas lag. Het streven is om het hele seizoen planten in bloei te hebben, die aantrekkelijk zijn voor de bijen en andere insecten. We hebben ook nog in de bijenkast mogen kijken.

We hebben het seizoen afgesloten met een gezellige avond in het wokrestaurant  in Leeuwenborg.

 Op deze avond hebben Jaap, Greet en Ali zich bereid verklaard voor ons volgend jaar weer een mooi programma  te maken.

Namens de commissie 2012 Tineke Schwab, Rudolf Schwab en Frans Eggebeen

Verslag 2011 tuinclub 2, 't Toenpad

Tuinclub 't Toenpad heeft 28 leden, een gezellige grote groep. Gemiddeld zijn er bij elk tuinbezoek 18-20 leden aanwezig.

In 2011 zijn we 11 keer 's avonds bij elkaar geweest, waarvan 8 keer voor tuinbezoek. Omdat we een avond-club zijn, bezoeken we meestal één tuin per avond.
Dit zijn heel gevarieerde tuinen en overal hoor je wel iets en zie je wel iets wat je aanspreekt. Om een tuin eruit te lichten als voorbeeld: in de stad Groningen bij de heren Rienk Bijma en Johan Jeltema; verrassend de tuinoppervlakte, de rust en hoe stil het er was midden in de stad!

Er zijn ook drie tuinen van leden bezocht; namelijk de tuin van Greet en Kees Schipper, de tuin van Griet Verwer en de tuin van Gea en Arie Jonkers.
In de Noord-Oost polder hebben we op één dag 4 tuinen bezocht. Niet heel mooi weer, maar erg mooi en gezellig. En daar gaat het om.

Regelmatig krijgen we te horen dat het toch wel bijzonder is dat er zoveel mannen bij onze tuinclub aanwezig zijn!

In oktober zijn we met de club gaan bowlen en aansluitend eten en in december een afsluitavond met foto's kijken van de bezochte tuinen.

Namens de tuincommissie 2011 Griet, Greet, Arnold

meer
21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen