Diversen

Terugblik 2011/2012

21 december 2011 kerstschikking met Elly van 't Westeinde

Onder leiding van Elly van ´t Westeinde hebben wij een kerststuk gemaakt, We konden kiezen uit een rond of langwerpig stuk. Onder het genot van koffie/thee met een lekker koekje en een chocolaadje werd er hard gewerkt. Aan het einde kregen we nog een glaasje Glühwein. Het was een gezellige en een geslaagde avond, de dames waren goed tevreden en gingen dan ook met een mooi kerststuk naar huis.

17 januari 2012 lezing van Alie Stoffers

Alie Stoffers uit Kolham hield een dialezing over: ´Mooi moestuinnieren´Voor de pauze kregen we dia´s te zien van Frankrijk en Engeland. Villandry is een wereld beroemde tuin en is heel goed onderhouden. Du Pontage de Villandry heeft een tuin met 52 km. Buxus, 80 mensen zijn daar het hele jaar aan het werk. De tuin heeft een watersysteem en heeft een Italiaanse uitstraling. Ze telen daar verschillende groenten zoals rode snijbiet, rodekool, sla, paprika tomaten enz. Ook kregen we nog dia´s te zien van een tuin in Zuid Engeland de ´West pean gardens´ De Engelse ´Kitchengarden is 12 ha. groot, ze telen daar veel leifruit en hebben veel muurkassen, die hebben warmte van de muren. De muren om de tuin zijn dubbel dik met ruimte er tussen die worden verwarmd via stookhutjes, je ziet dan ook overal schoorstenen.

Na de pauze kregen we het ontwerp van de moestuin, een moestuin heeft veel zon nodig. De techniek, vroege en late groente combineren, veel bloemen tussen de groente zaaien dan heb je minder last van ziekten Ook kan je de moestuin mooi op kleur inzaaien of planten. Dalia´s doen het heel goed tussen groente in de tuin. Bijzondere groenten zijn o.a. blauwe stokboon, rode boon, paarse spruitjes, paarse boerenkool enz. Het was een hele leerzame avond en we hebben erg genoten van de vele mooie dia´s.

26 september 2012 Een guirlande onder leiding van Ineke Smit 

Onder leiding van Ineke Smit van ‘Atelier Bloom Style’ uit Ten Boer maakten we een guirlande, die je op tafel kan zetten of op kan hangen.

We begonnen met een stuk touw, die we met mos gingen bekleden en daarna  met hortensia, sedum , bessen, vruchtjes en groen gingen opmaken. Het geheel werd heel decoratief. De guirlande droogt met een beetje gelukt mooi op, zodat we er lang plezier van kunnen  hebben. Het was een geslaagde avond en iedereen ging dan ook tevreden  naar huis.

De thee smaakte heerlijk
De thee smaakte heerlijk
De thee smaakte heerlijk
De thee smaakte heerlijk

16 oktober 2012 Lezing van Ingrid Cornelisse

Ingrid Cornelisse van ‘Sela tuinontwerp en adviesbureau’ begon haar lezing met het ontstaan van de siertuin. In de 15de eeuw waren de tuinen van de landhuizen  meer ingericht als moestuin, pas in de 18de eeuw werd het meer een siertuin. Via de beamer liet zij ons prachtige beelden van tuinen, planten en bloemen zien. Veel  bloemen zijn eetbaar of geschikt om er zeep of olie van te maken.

Ingrid had thuis al verschillen hapjes gemaakt, met ingrediënten waar planten, kruiden of bloemen in verwerkt waren. Deze hapjes werden tijdens de lezing rondgedeeld, er werd ook een paar keer thee gezet met verschillende soorten kruiden, die we ook gingen proeven.

We hadden een mooie avond en hebben dan ook erg genoten.

13 november 2012 Reisverslag Antarctica door Pieter Jannenga

Pieter Jannenga uit Haren maakte een reisverslag van een vakantie naar Antarctica. Wat een geweldig verjaardagscadeau voor zijn Marga moest worden, veranderde na 13 dagen in een ramp!

Maar eerst voert Pieter ons via Buenos Aires en Zuid-Argentinië , waar ze aanmonsteren op een klein cruiseschip, de MS Explorer, naar de Falklandeilanden . Met de MS Explorer volgen ze hun route die Ernest Shakleton honderd jaar geleden heeft afgelegd. Na uitgebreid de Falklandeilanden bekeken te hebben, met heel veel prachtige vogels en natuur, vervolgen zij hun reis naar de eilandengroep; Zuid-Georgia. Op dit eiland wonen maar heel weinig mensen, alleen heel veel pinguïns, die Marga dan ook heel graag wilde zien.

Dan gaan ze eindelijk op weg naar Antarctica.  Maar na twee dagen gevaren te hebben, deels door open water en deels door ijs, vaart het schip tegen een scherpe ijsberg aan. Pieter hoorde een knal en zei tegen Marga: “Kleed je vlug warm aan er komt water in de boot”. En binnen een uur moest iedereen het zinkende  schip verlaten en in de reddingsbootjes stappen.  Zes uur later is de boot gezonken. Na zeven uren in open reddingsboten rondgedobberd te hebben, (de mensen waren heel moe en koud) werden alle opvarenden gered door een Noors cruiseschip. Het moest ook niet veel later want na de redding kwamen ze in een zware sneeuwstorm. De mensen hadden geen kleding meer, geen paspoort en geen geld; ze waren alles kwijt.

Na een nacht op een Chileense onderzoekbasis te hebben door gebracht gaan ze met een Hercules vrachtvliegtuig naar Chili en eindelijk door naar Schiphol.   

De beelden die Pieter ons liet zien waren van verschillende mensen die toch nog wat mee hadden kunnen nemen de reddingssloep in. De camera van Pieter ligt op de zeebodem wel 1500m diep. Het was een indrukwekkende lezing met hele mooie beelden en een schitterende  verhaal.

18 december 2012 kerstschikking

Onder leiding van Elly van ’t Westeinde hebben we een mooi kerststuk gemaakt.

Het was een heel gezellige avond met koffie/thee, kerstkrans, chocolaatjes en op het laatst lekkere glühwein.

De dames gingen na hard werken tevreden naar huis.

De Fraeylemaborg in  Kerstpracht


Met veel plezier hebben zes dames van de bloemschikcursus mee geholpen om de borg in kerstpracht te versieren.

Meer afdelingen van het rayon Groningen deden hier aan mee. Het resultaat was heel afwisselend, en ook leerzaam hoe de andere afdelingen gewerkt hadden om er iets moois van te maken.

Wij hadden de vestibule en de blauwe kamer,. Het resultaat was een afwisselend geheel, wat vanaf de Zweedse kerstmarkt tot na de kersdagen door het publiek bekeken en beoordeeld kon worden, we kregen de derde prijs. De leiding van de Fraeylemaborg was zeer tevreden en we werden voor het volgende Kerstpracht weer gevraagd om mee te doen, een mooie reclame voor Groei & Bloei.            

 

 
meer
25
Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER
22
Mar
Beloond voor wachten op de zon