Jaarvergadering 12 februari 2013

17 januari 2013 lezing van Annette Broekhuizen

Lezing over stinzenplanten in het Gronings “Börgbloumkes”, die o.a. te vinden zijn in “Domies Toen” rondom de Petruskerk te Pieterburen door Annette Broekhuizen.

We kregen veel mooie dia’s te zien met uitgebreide uitleg over stinzenplanten en de herkomst er van. Stinzenplanten zijn planten die eeuwen geleden waarschijnlijk als sierplanten werden aangeplant bij stinzen, borgen, kastelen en buitenplaatsen. Door de jaren heen zijn ze daar helemaal ingeburgerd en verwilderd, we hebben ze ook in onze eigen tuinen. Het zijn vooral bloeiende bol- knol- en wortelstok gewassen.

Het was een leerzame en mooie avond, jammer dat er maar zo weinig mensen  waren.

25 september 2013 bloemschik demonstratie

Ons seizoen werd geopend met een goedbezochte demonstratie bloemschikken door Janneke Biemond. Zij liet ons zien hoe eenvoudige structuren kunnen worden gebruikt en met simpele middelen een spannend geheel kunnen worden. Bijv. een accubak vullen met een paar mooie takken en het geheel afmaken met een tak orchideeën. Ook mooi is een setje smalle glazen vaasjes voorzien van ´single flower´ arrangementen.

Janneke had thuis al het een en ander voorbereid, o.a. een metalen constructie met daarop gelijmd kleine bolle reageerbuisjes. Ze liet zien hoe het geheel met kleurig wol en pianodraad wordt omwikkeld en zo een modern vrolijk uiterlijk krijgt. Gecompleteerd  met gerbera’s en andere seizoensgebonden kleine bloemetjes een kleurrijk ontwerp.

Als besluit van een geslaagde avond  werden alle gemaakte stukken verloot.

22 oktober 2013 lezing van Bert Tijdens

Op deze avond gaf Bert Tijdens van Laanboomkwekerij Halesia  een lezing met dia’s over bomen in een particuliere tuin. We kregen een lijst met namen van bomen van heesters, bomen van 4 tot 15  meter hoog.

Hij ging de hele lijst met namen bij langs en vertelde de hoogte, de kleur  van de bloemen in het voorjaar, van  bomen en struiken  met  hun verschillende gekleurde bladeren in de herfst.

19 november 2013 lezing van Marjan Sorgdrager

Marjan vertelde over haar eigen ervaringen met bomen, heesters en vaste planten in haar tuin van 3500 m2. Bijvoorbeeld dat de Magnolia van wat zure grond houdt en hoe zij daar voor zorgt door eiken- en beukenblad te verhakselen en dat onder de struiken te strooien.

De voorjaarbloeiers, die op kaal hout al hun schoonheid laten zien, passeerden de revue.  Ze was gecharmeerd van ’dubbeldoel’ bomen en struiken; voorjaar mooie bloei, in het najaar bessen en/of een geweldige herfstverkleuring.

De hydrangea’s hebben haar liefde gewonnen, de paniculata Kuyshu, die heel stevig is en te allen tijde rechtop blijft staan, lijkt haar favoriet. De lavatera als struik/vaste plant, de mispel (mespilus germanica) die oergezond is enz. enz.

En tot slot de tulpenbollen die ze ieder jaar weer poot, heel ondiep, na de bloei zijn ze er met een rukje weer uit om plaats te maken voor de vaste planten. (Ze bloeien toch nooit het jaar daarop).

Kortom, een boeiende, leerzame avond met ruim 40 personen waaronder ook niet leden van Groei en Bloei. Niet leden zijn van harte welkom om kennis te maken met Groei en Bloei, met de kans dat ze zich 'n keer als lid aanmelden.

Volkstuin: verrassingen
Volkstuin: het gewas bij de buren…….